lördag 28 september 2013

Stora Barriärrevet

Hallå!

I torsdags åkte vi till det stora barriärrevet. Vi var uppe tidigt idag med. Denna gången var det lite värre då vi inte hade fått så mycket sömn. The Jacks (vårt hostel) påminde lite om Big Brother huset. Just vårt rum var ett "allrum". Vi var det enda rummet med balkong, o den balkongen var populär. Det brukar alltid ta en stund för mig att somna, och det underlättade inte att mina öronproppar låg i den stora väskan som vi hade låst in i receptionen. Men när jag äntligen var nära att somna, då stormar en av våra roommates in med ett ragg. Alexandra hade oturen att sova över de två turturduvorna. Sedan kom alla resterande rumskamraterna (plus några andra). Så ja, det blev inte mycket sömn. Men, men inte ens den föregående natten kunde stoppa torsdagens äventyr. Vi var båda väldigt nervösa. Alexandra gillar verkligen inte havet och jag var tvungen att dyka utan henne (hennes astma satte stopp för dykningen). Jag skulle dyka vid första revet, läskigt men samtidigt skönt att få det gjort.  På vägen ner mot djupet hade jag lite problem med örat. Jag ville inte vara tvungen att avbryta så jag gjorde ett ok-tecken o fortsatte. Dykningen var skoj, men jag tycker nästan att snorklingen var bättre då man hade större frihet att simma vart man ville. Vi såg tyvärr inga sköldpaddor eller hajar, men vi träffade en gigantisk blå fisk vid namn Nigel. Vi sov gott den natten i alla fall!

torsdag 26 september 2013

Cairns Zoom and Wildlife Doom

Hej!

I onsdags gick vi upp relativt tidigt med tanke på att vi hade festat till det lite dagen innan. Vi var tvungna att göra detta för det var dags att se en koala igen. Denna gången krama en koala! Det var nog det bästa på resan hittills. Hennes namn var Kiah, och hon var fluffig och kelig. Efter Kiah kunde vi gå in i ett litet mini Zoo. Här fick vi se diverse fåglar, krokodiler och reptiler.

tisdag 24 september 2013

The Rock Tour

Hej hej!
Nu var det ett tag sedan jag skrev något här i bloggen, men har ju faktiskt varit ute i vildmarken. Vi flög från Sydney till Alice Springs i onsdags. Alice Springs vart ju inte stort i alla fall. Var rädda att det inte skulle finnas en McDonald's först, men det fanns det till vår förvåning. På torsdagen var det dags att ge sig ut i det vilda. Beskriver lite kort vad vi gjorde de tre dagarna.

Dag 1: Det började med en väldigt lång biltur. Tror att det var ca 4 timmar vi åkte innan vi nådde Uluru - Kata Tjuta National Park. Först stannade vi vid ett informationscenter där man kunde gå och läsa om aboriginernas kultur. Här skulle vi stanna i 40 minuter, men jag och Alexandra lyckades missförstå detta så vi kom lite sent. Vi trodde att vi var i tid. Gick t.o.m och kollade om alla andra satt i minibussen. Tyvärr var det inte rätt buss som vi kollade i. Vår minibuss (med alla andra ombord) stod bakom en gigantisk buss. Guiden var lite bitter på oss. Efter detta åkte vi till Uluru. Guiden (Mark) pratade först om lite grejer och sedan skulle vi gå runt hela stenen. Fast beslutna att vinna tillbaka Marks respekt, bestämde vi oss för att vara de första runt stenen och det var vi! Mark mjuknade upp lite och vi mådde genast bättre. När alla hade samlats var fullfart mot en rastplats där vi skulle se solnedgången. Väldigt vackert må jag säga. Vi passade även på att öppna en öl och äta lite middag. Sen drog vi till platsen vi skulle slå läger. Vi sov i sovsäckar och så kallade swags. Det var som en extra tjock sovsäck som skyddar mot alla monster. Första natten var riktig kall. Det blev inte varmare när vi gick upp 04:40. Folk blev förvånade att det var vi svenskar som frös mest, vi ska ju ha isbjörnar på gatorna, vi kan ju inte frysa!

Dag 2: Vi gick som sagt upp väldigt tidigt för att hinna till soluppgången. Inte lika fin som nedgången men ändå rätt mysigt. Idag skulle vi åka till Kata Tjuta (massa stora stenar som såg ut som Uluru). Där fick vi välja om vi ville gå den långa promenaden eller den korta, på den korta pratade Mark om lite saker på vägen. Trötta och frusna som vi var valde jag och Alx den korta. Efter promenaden åkte vi vidare till nästa lägerplats. Mycket bättre än den förra då det fanns en pool. Vi tog oss ett dopp och sedan gick vi till lägret och chilla. Det var den kvällen jag och Alx fick våran första vän på Rock Touren, en liten hund som gärna ville åt Alexandras mat, hon krossade grabbens hjärta.

Dag 3: Denna natten frös varken jag eller Alx. Ändå hade Alx lyckats få en söndrig swag och jag hade fått en söndrig sovsäck. Nu var det dags för Kings Canyon. Innan vi skulle börja gå fick vi höra massor med varningar om denna tur. Varje person skulle ha minst 3 liter vatten med sig, då många människor har svimmat, fått hjärtattack och liknade olyckor. Vi blev lite nervösa då vi bara hade 1,5 liter var. Efter säkerhetssnacket var det dags för "heartattack hill". Första biten av promenaden kallades detta pga att den var så brant och lång. Folk hade tydligen fått hjärtattacker av att gå i den. När vi väl var uppe var man trött men tack o lov fortfarande vid liv. Resten av promenaden gick fint. På vägen tillbaka till Alice Springs valde Mark att ta en "genväg". Vi svängde av den asfalterade motorvägen och in på en sandväg. Det var den skakigaste bilturen jag någonsin varit på. Genvägen varade i två timmar och när vi väl närmade dess slut körde en annan bil om oss och tutade en massa. Det visade sig att vi hade tappat flera swags (som satt fastspända på släpet). Det säger en del om hur skakigt genvägen var. När vi hade kommit av sandvägen stannade vi för lunch och för att se på en plats där en meteorit hade slagit ner. Sedan körde vi vidare för att göra det roligaste på dessa tre dagar. Rida på kameler! Både jag och Alx var lite kinkiga under dagen men efter att vi hade ridit på kamelen var vi ta mig fan lyckliga igen. Efter ytterligare några mil var vi äntligen framme i Alice Springs.

Det blev kanske inte riktigt en kort sammanfattning, men men.

Alice Springs
Promenad runt Uluru

onsdag 18 september 2013

Taronga Zoo

Hej!

I söndags var vi på Taronga Zoo, äntligen lite djur! Vi hade fått för oss att en tripp till ett zoo skulle ingå i vårt "resepaket", men icke. Så vi fick helt enkelt ta saken i våra egna händer. Tillslut hade vi även fått med oss Marie, Sophia och Pelin (?). Vi fick se massor av roliga djur. De viktigaste var förstås koalor, kängurur och krokodiler. Vi betalade en liten slant så vi fick gå in o titta lite närmre på två koalor (awesome!). Tyvärr hann vi aldrig till "the owl encounter". Detta var svårt för Alexandra. Hon ville verkligen träffa ugglan! Hon repade sig efter lite krubb o lite mer djur.


lördag 14 september 2013

Blue Mountains

Idag var vi i nationalparken, Blue Mountains. Riktigt vackert ställe, med massa trappsteg. Vi skulle gå ner för att se på ett vattenfall (Wentworth Falls). Vägen ner var brant och krånglig, men vi var glada att vi i alla fall inte gick uppför. När vi väl var nere fick vi en paus och chansen att ta lite fina bilder. När det var dags att gå igen  berättade vår guide, som matchade bilden av den klassiska softa australiensaren lite väl bra, att vi skulle gå tillbaka till bussen igen. Jepp, vi skulle gå upp för löjligt branta trappan. Vi förlorade ett par från Hong Kong på vägen. Tjejen spydde och bestämde sig för att åka tåget tillbaka.

Efter Wentworth Fall fick vi möjligheten att välja vad vi ville se. Det var bara jag, Alx och ett brittiskt par som var villiga att gå ner igenom skogen och sedan ta en gammal gruvbana upp igen. Ångrar inte det valet!


fredag 13 september 2013

Sammanfattning av de första dagarna

Nu har vi äntligen tid att sitta o chilla med internet. Man inser snabbt hur beroende man är. Jag ska nu gå igenom mån, tis, ons, tor o fre.

Måndag: Sov, var kinkiga o letade efter en Subway.

Tisdag: Första riktiga dagen i Sydney. Vi vaknade och var faktiskt rätt så utvilade. Tur var väl det då vi  hade en lång och händelserik dag framför oss. Gruppen samlades och begav sig mot "The botanic garden". Superfin park med massa fåglar med långa näbbar, jepp! När vi hade gått igenom parken såg vi helt plötsligt det rätt kända Opera huset. Faktiskt mäktigare i verkligheten. Vi sprang runt och tog kort på Opera huset och The Harbor Bridge innan vi skulle hoppa på en färja som tog oss till Watson Bay. Där gick vi en promenad till en utsiktsplats, vackert. Senare på kvällen var det pizza och vin party!

Onsdag: Onsdagen var rätt seg. Vi skulle fixa alla viktiga grejer (bank, informationsmöte, sim-kort och dylikt). Vi hade ett CV-möte bokat kl 4, men banken tog längre tid än väntat så vi missade det. På kvällen hade vi grupp middag. Mysigt ställe, men självklart skulle jag o Alx få vår mat mycket senare än alla andra. Det var väl gott när vi väl fick det, men bittra var vi.

Torsdag: Dags för Bondi Beach! Tyvärr började utflykten lite hemskt då jag insåg att jag inte visste var min mobil var. Insåg att den kunde vara kvar på toaletten på hostellet. Bad vår guide Matt att ringa och kolla om den var där, och det var den. Den lättnaden man får är obeskrivlig. När det väl var löst kunde jag njuta av den fina strandpromenaden. Vi började i Bronte Beach och avslutade på Bondi Beach. Det är ju vår nu så det var inte fullsmockat på stränderna, vilket var toppen. På kvällen var det ost och vin sammankomst. Jag trodde att det skulle vara lite olika viner och ostar, så man kunde provsmaka lite. Det var inte fallet! Drick så mkt vin du vill och ät chips, ost och kex i mängder. Jag gillar ju när saker är gratis, så kvällen blev lite väl kul.

Fredag: Idag var vi och surfade! Vi åkte upp till norra Sydney där det skulle vara lite folk och lagom stora vågor. Lite folk var det, men lagom stora vågor kan jag inte hålla med om. Både jag och Alx lyckades ställa oss upp på brädan flera gånger. Efter några brädor i huvudet och lite kyla, kände vi oss nöjda. Snart ska vi på Aussie BBQ (bara coca-cola idag).

Här kommer lite bilder som summerar dagarna:


Tisdagens bilder. 
Torsdagens bilder.
                                         
Fredagens bilder.